tvillingdetektiverna1

Omslag av Hägg

Tvillingdetektiverna

Sivar Ahlrud

silverkulanheglandsskyskrape1

Omslag Bertil Hegland & Ola Ericson

angbat

Omslag av Gideon Salutskij

 

 

 

mellanparm

Mellan Pärmarna

Introduktion

Klas & Göran

Hubert

Andra personer

Kaptensgatan och Vindsele

Uppdateringar och information om webplatsen

Roligt

Kuriosa & Essäer

Läsarnas recensioner

Diskutera

Diskussionsforum med epostlista

 

frimarksheglands

fotbollsheglands

tefatsheglands

tunnelbaneheglands

chifferheglands

Alla omslag ovan Bertil Hegland

Introduktion

Välkommen till tvillingdetektivernas värld! Bokserien om tvillingarna Klas och Göran är troligen den mest lästa för den yngre generationen i Sverige under 1900-talet. Böckerna får sin speciella charm av kontrasten mellan Klas och Görans livlighet och kusinen Huberts belästa och stilmedvetna framtoning.

Förutom att böckerna lyckas förena spänning och humor på ett unikt sätt, är de fantastiska skildringarna av 1900-talets Sverige. I bok efter bok får vi ta del av äventyr som knyter an till något på den tiden aktuellt tema. Böckerna har också mycket fina skildringar av Stockholm och Norrland.

En bidragande orsak till framgångarna var onekligen också de suggestiva bokomslagen. De mest klassiska gjordes av Bertil Hegland och Ola Ericson.

Böckerna läses än idag av barn och ungdomar, men kanske är det vi över 30 som utgör majoriteten av beundrarskaran.

Tvillingdetektiverna skapades av författarna Ivar Ahlstedt och Sid Roland Rommerud. Under pseudonymen Sivar Ahlrud är det de som har gett oss de flesta böckerna. I början skrev de böckerna ihop, men senare skrev de var för sig. Efter Ivar Ahlstedts död 1967 höll Rommerud själv i pennan fram till mitten av 1970-talet.

Under början av 1980-talet kom det överraskande fyra nya böcker med Tvillingdetektiverna under samma pseudonym som tidigare. Bakom dessa stod författartrion Dag E Hogsten, Börje Isakson och George Johansson. Förlaget avbröt emellertid produktionen efter en juridisk tvist. Därför kom George Johanssons manuskript Rock-mysteriet aldrig att tryckas.

De flesta böckerna har kommit ut på B. Wahlströms förlag, men innan de tog över utgivningen hann Lindqvists ge ut fyra böcker och J Beckman en. Fyra av dessa har senare återutgivits med nya titlar på B. Wahlströms, tre utav dem kraftig reviderade och något förkortade. Det har också kommit några böcker på Hörsta och Williams förlag, sedermera också utgivna på Wahlströms. År 2001 kom Tunnelbane-, TV- och Bilmysteriet i nyutgåvor på eget förlag av L Rommerud. Tvillingdetektiverna har också kommit ut i Norge, Danmark, Finland och Island.

Ett varmt tack till Torsten Söderström, Ulf Salvin, Pontus Eriksson, Mattias Boström, Björn Blomberg, Sten-Åke Johansson, Marcus, Anders, Q, Johan Axelsson, Lars Elfving, Jan-Eric och Mikael Carlsson för fakta och bokomslag. Tack också till George Johansson, Dag Hogsten och Börje Isakson, författarna till de fyra sista böckerna, som generöst har delat med sig av sina minnen från den tiden böckerna skrevs. Ett särskilt tack riktas till Ola Ericson som med generös vänlighet berättat om sin tid som omslags- och serietecknare.

ã Jonny Nilsson 2001-2014 (gäller min text)

Bokomslagen visas med tillbörligt tillstånd från B. Wahlströms Ungdomsböcker AB

joni7229@gmail.com

 

jonny1

 

bokhylla

I bokhyllan

Böckerna med recensioner

Författarna

Omslag, illustratörer & illustrationer

Serietidningen

Följetonger & Vykort

Tvillingdetektiverna i grannländerna

Artiklar och recensioner

Intervjuer

Samlarguide

 

 

 

ishockeys

lordagsolas

ranarolas

bilolas

fabod1

Alla omslag ovan av Ola Ericson, utom det översta av Göte Göransson.