Kuriosa & Essäer

 

Här hittar Du diverse kuriosa och några essäer med anknytning till Tvillingdetektiverna.

 

 

 

 

Recension av Tågmysteriet i Allers 1957:50.

 

10 ungdomar fick recensera var sin bok. Då fick Tågmysteriet vara med.

 

 

 

 

 

Tvillingdetektiverna som logotype

 

Se hur Tvillingdetektiverna har presenterats som logotype, textremsa etc genom åren.

 

 

 

 

 

Varulvsmysteriets likheter med Mysteriet med silvekulan – plagiat eller omedveten inspiration?

 

Läs om likheterna mellan dessa två böcker.

 

 

 

 

 

Ivar Ahlstedts motorcykeltriologi

 

Läs om likheterna mellan böckerna.  

 

 

 

 

 

Läs Ivar Ahlstedts novell En fantastisk kille!

 

 

 

 

 

 

 

Vem var Harry Ober i Hubert som reporter/Dubbelgångarmysteriet?

 

Jag fick ett mycket intressant brev från Henrik Wendel som bringar nytt ljus över Hubert som reporter/Dubbelgångarmysteriet. Han menar att bokens huvudperson Harry Öberg alias Harry Ober kan åsyfta den berömde svensk-amerikanske skådespelaren Verner Ölund alias Warner Oland alias Charlie Chan. Bakgrunden är som följer.

En svensk som hette Verner Ölund (född i Bjurholm utanför Umeå inte långt från Vindeln) flyttade till USA och bytte namn till Warner Oland. Där blev han skådespelare och hade många orientaliska roller, ofta som skurk, innan han uppfann "The Chinese detective Charlie Chan" 1931. Det blev 16 filmer med denna figur. Warner hade en unik förmåga att se ut som en asiat.

I en artikel i Nya Wermlandstidningen står det följande: "En dag 1937, mitt i ett Charlie Chan-mysterie lämnade han scenen. Han for till Europa för att söka spillrorna efter sig själv. Han sökte sina rötter i den norrländska myllan, blev hyllad som stor stjärna men hittade aldrig tillbaka. Han dog i augusti 1938 i Sverige. Lunginflamation stod det på dödsattesten. Alkohol var det rätta svaret."

I Hubert som reporter/Dubbelgångarmysteriet står följande:

"- >>Världsberömd 'filmbov' i Sverige>>, läste redaktör Jonsson. >>Försvinner spårlöst efter ankomsten hit! Enligt vad som blivit tidningen bekant>>, fortsatte han att läsa högt, >>så anlände den från filmen så bekante skådespelaren Harry Ober till Sverige i går. Han tog in på Grand Hôtel, men när vår medarbetare sökte honom där i morse för att få en intervju, så fick han veta att herr Ober lämnat hotellet tidigt på morgonen. Han är sedan dess spårlöst försvunnen. Harry Ober heter egentligen Harry Öberg och emigrerade för många år sedan från Sverige. Han har medverkat i ett femtiotal olika filmer och har blivit särskilt bekant för sina roller som kinesisk filmbov.>>"

(Början av kapitel 8)

Henrik skriver: "På andra ställen i Dubbelgångarmysteriet står det något om att "Harry Ober" är från Vindsele-trakten, och på tåget så "byter han utseende" (från svenskt till asiatiskt, eller tvärt om) för att undgå förföljare. Det jag vill komma fram till är att det känns som om det finns en koppling här. Verner Ölund som blir Warner Oland, från Bjurholm, känd skådespelare i Hollywood, med rollen som kinesisk detektiv. Harry Öberg som blir Harry Ober, från Vindsele, känd skådespelare i Hollywood, med rollen som kinesisk bov."

 

 

 

 

 

Böcker som aldrig blev tryckta

 

  1. Sid Roland Rommerud anger i en artikel som troligen är från 1975 att han arbetade på en bok med arbetstiteln Spökslotts-mysteriet. Boken trycktes aldrig.
  2. George Johansson har meddelat att han skrev en bok med titeln Rock-mysteriet. Boken var tänkt att komma efter Ångbåts-mysteriet, men pga en juridisk tvist släpptes aldrig boken trots att den i princip låg på tryckeriet.
  3. På 1980-talet skickade en person in början på en bok som skulle ha titeln Ruin-mysteriet med handlingen förlagd till Visby. Wahlströms meddelade dock att serien var nedlagd.

 

 

 

 

 

Tvillingdetektiverna som film?

 

I en intervju som troligen är från påsken 1975 säger Sid Roland Rommerud att Tvillingdetektiverna skulle komma som film till sommaren. Någon film verkar det dock inte ha blivit.

 

 

 

 

 

Fel och inkonsekvenser

 

Här kan du läsa om några fel eller inkonsekvenser som figurerar i böckerna.

 

 

 

 

 

Tävlingsreklam från Wahlströms 1956

 

Wahlströms försöker locka till deltagande i korsordstävling. Första priset verkar mest intressant! (Från Marcus)

 

 

 

 

 

Tävlingsformulär från 1962

Sida 1

Sida 2

 

1962 fanns det en mycket fascinerande tävling. Detta tävlingsformulär hittade Anders i en upplaga av Mysteriet med silverkulan! (tack Anders!)

 

 

 

 

 

Reklamblad från Wahlströms

 

Reklamblad från Wahlströms, troligen från 1959. Bland andra listas Bilmysteriet. (Reklambladet skickades av "Q")

 

 

 

 

 

Utdrag från Mysterieposten 1960

 

Hörsta gav ut något som hette Mysterieposten och där kan följande beskådas.

 

 

 

 

 

Serieklipp från dagspressen

 

Tvillingdeckarna kunde läsas som serie i många dagstidningar. Här är ett exempel från Borås Tidning 6 maj 1982. (Skickat av Thomas)

 

 

 

 

 

Mascot

 

Reklam för Tvillingdeckarna i Mascot, med all sannolikhet från 1976. (Har fått detta av Thomas)

 

 

 

 

 

Ola Ericson får pris

 

Ola Ericson fick 1982 pris för bland annat tecknandet av Tvillingdeckarna. Ett av få fotografier på Ericson. Från Göteborgsposten 1982. (Skickat av Thomas)

 

 

 

 

 

Vad kostade boken?

 

Se vad en bok om Tvillingdetektiverna kostade vid olika tillfällen.

 

 

 

 

 

Tvillingarnas förebild

 

När Bertil Hegland skulle göra omslagen till böckerna behövde han en modell och valde då sin brorson Lennart Hegland, senare medlem i Hep Stars. (Uppgift från Torsten)

 

 

 

 

 

Tvillingdeckarlogon

 

Den första boken där tvillingdeckarlogon fanns med var Speedwaymysteriet.

 

 

 

 

 

Vindsele

 

Vindsele nämns redan i berättelsen "Bondkisar" som ingår i samlingen "Skatten på sommarön" (1933), vilken var Sid Rolands första bok. 1940 återkommer orten i boken Eterrösten.

 

 

 

 

 

Vindsele lokalmynt

 

 

 

 

 

 

 

Segelflyg-mysteriet

 

Segelflyg-mysteriet (1974) bygger på boken Markus lever farligt (1958) som i sin tur är nästan identisk med Per-Arne blir fallskärmshoppare (1946). Se särskild artikel.

 

 

 

 

 

Tvillingmysteriet

 

I slutet av Zickzack-mysteriet, första upplagan, kan man läsa ett kortare avsnitt av Tvillingmysteriet, som reklameras som nästa bok. Men vi vet ju att den kom ut på Hörsta i stället. Först några år senare kom den på Wahlströms. Det är i alla fall intressant att se hur långt man hade kommit i förberedelserna. Övergången till Hörsta måste ha kommit ganska plötsligt.

 

 

 

 

 

Tvillingdetektiverna i Lottabok

 

I boken Platt fall, Lotta! från 1963 är sidorna 65-80 upp och ned
vända. En närmare betraktelse ger vid handen att det är ett avsnitt
från Slalommysteriet som man har råkat få in i fel bok. Lotta-boken
fortsätter sedan på sid 81. Detta måste ju ha varit mycket snopet för
den som hade köpt boken. Jag har ytterligare ett exemplar av samma
Lotta-bok (samma upplaga till och med), och där finns inte detta fel.