Andra karaktärer

 

 

Faster Hanna och hennes systrar

hanna.jpg

hanna2.jpg

 

Huberts mamma och tvillingarnas faster, född i Vindsele, som innehar den berömda lägenheten på Kaptensgatan i Stockholm. Att hon äger fastigheten framgår av flera böcker, bland andra Sedelmysteriet. Hennes fulla namn är Hanna Josefina Lovisa Norlén(Tvillingmysteriet) och hon beskrivs som en vacker och ungdomlig kvinna i 40-årsåldern (Speedwaymysteriet). Hanna är en driftig yrkeskvinna och föreningsmänniska med ett rikt socialt liv. Böckerna har många små bevis på detta. I Tvillingmysteriet deltar hon i Yrkeskvinnornas kongress. I samma bok beskrivs hon som "...en duktig självförsörjande östermalmsfru." Hon är aktiv i diverse föreningar: Kvinnoförbundet (Radiomysteriet), Djurens vänner (Varulvsmysteriet), Östermalms kvinnoförening (Maffiamysteriet) och Fastighetsägarföreningen i Oscars (Maffiamysteriet). Hon synes också vara politiskt aktiv eftersom hon sitter i kommunalfullmäktige (Maffiamysteriet).

Faster Hanna älskar kaffe och är en flitig gäst på kafferepen hos Kaptenskan Berg och fru Andersson.

Hon är känd för sin goda matlagningskonst, vilket inte minst uppskattas av tvillingarna när de är på besök. Vem skulle inte vilja få chansen att smaka faster Hannas mytomspunna köttbullar!

Faster Hanna överraskar alla genom att ta körkort i Bilmysteriet. Tidigare hade hon haft motorcykelkörkort. I samma bok rattar hon en åttasitsig Chevrolet, 1937 års modell. Senare äger hon en nyare silverfärgad Studebaker (Grodmans- och Tvillingmysteriet). Denna bil köper hon redan i Bilmysteriet, och den anges vara årets modell.

I Bilmysteriet röker hon en turkisk cigarett.

Faster Hanna besöker ibland USA där hon har en syster vid namn Ottilia (Mysteriet med Silverkulan, Tvilling- och Varulvsmysteriet). I Tvillingmysteriet uppges den där namnlösa systern dock vara död sedan fyra år tillbaka. Hon har även en syster i Sigtuna som heter Hildur. Hon dyker så vitt jag vet upp i Bilmysteriet, för att sedan återkomma i Tvillingmysteriet, Skyskrapemysteriet och Grodmansmysteriet. I den sistnämnda framgår att hon har en siameskatt som heter Månsan. Sedan verkar moster Elna överta mostersrollen. I Boxermysteriet går
Hanna på teater med moster Elna, vilket skulle kunna tyda på att hon
bor i Stockholm. Hon omnämns även i Slalommysteriet, där det framgår
att hon föder upp angorakatter. I Smugglarmysteriet bor hon
plötsligt i Hildurs hemstad Sigtuna. Antingen har hon flyttat till
sin syster Hildur där, eller så har Rommerud blandat ihop systrarna.
I Maffiamysteriet framgår att Elna bor på Söder. I Miljonmysteriet nämns även en faster Saga i Skåne som Hanna hälsar på.

 

 

 

Herr och fru Bergendahl

herrbergendahl.jpg

 

Herr Bergendahl är tvillingarnas hårt prövade pappa och Huberts morbror. Oftast kallas han bara för ingengör Bergendahl, men vid några tillfällen får han ett förnamn. I Radiomysteriet heter han Hasse och i Lördagsmysteriet och Maffiamysteriet kallas han Åke, i TT-mysteriet heter han John, i Slalommysteriet Axel, i Tågmysteriet William och i Tavelmysteriet Helge. Han försöker vara en bestämd pappa, och ibland är han framgångsrik, men för det mesta lyckas tvillingarna med någon väl inövad list få sin vilja igenom. Familjen spelar bridge och golf och har en sommarstuga vid Lomsjön ett par mil från Vindsele. Familjen har även hemhjälp. Herr Bergendahl röker ömsom pipa ömsom cigariller. Fru Bergendahl får vi inte veta något speciellt om, annat än att hon har ett milt sinnelag.

 

 

 

Fiender och kompisar

 

Buster - Den kraftige, rödhårige och inte allt för smarta Buster, ibland kallad Bulldog-Buster, är Huberts stora fiende i Vindsele. Busters största önskan, näst efter att vinna Clary, är att få slå Hubert "gul och blå". Buster älskar Clary, och det är främst hennes beundran för Hubert som kan uppväcka Busters avundsjuka vrede.

Busters förhållande till tvillingarna är mer komplicerat. I vissa böcker beskrivs han som tvillingarnas slav, någon som de skickar fram när det behövs muskelkraft. I några böcker är han rent av snäll som i Ishockey-, Speedway- och Cykelmysteriet.

Buster medverkar i många böcker, bland andra Frimärksmysteriet på Loberga, Mysteriet med Silverkulan, Flyg-, Speedway-, Ishockey-, Rymd-, Cykel-, Ballong- och Varulvsmysteriet.

Torkel - Är Busters motsvarighet i Cirkus Babbini. Han är ett par år äldre än tvillingarna och har långt yvigt hår.

Knutte Persson - I Klas och Göran vid Filmen omnämns han som den störste slagskämpen i Vindsele.

Bulle - Är Busters motsvarighet i Helikopter- och Långtradarmysteriet. Han är ett par år äldre än tvillingarna och beskrivs som en stor och kraftig yngling med skurborstsfrisyr.

Knutte Grönlund – Slagskämpe i Bulles gäng som räddas från att drunkna av Hubert i Helikoptermysteriet. Knutte blir kompis med Hubert och tvillingarna och får vara med i äventyret.

Moppe (Mårten Persson) - Är busen i Segelflyg-mysteriet.

Klotet Nilsson - Kompis till Moppe.

Perry Lidström - Går i samma skola som Hubert och konkurrerar om Lisbeth. Han är skolans elitgymnast. (Ballongmysteriet)

Lille Ply (Plymouth Persson) - Egentligen är han inte samma slags buse som Buster utan en liten Vindselekille i elvaårsåldern som alltid irriterar sig på Hubert och spelar honom spratt så fort han kommer åt. Lille Ply beundrar tvillingarna och springer ofta deras ärenden, även om de emellanåt utsätter varandra för busstreck. Ply är son till bilhandlare Persson. Han medverkar i många böcker, bland andra Mysteriet med silverkulan, Speedway-, Ishockey-, Tåg-, Fotbolls-, Rymd-, Zickzack-, Varulvs-, Cykel-, Ballong- och Ångbåtsmysteriet.

Pepito: Lille Plys motsvarighet i Frimärksmysteriet på Loberga. Hans farfar är positivhalare från Italien.

Topsy: En tidig föregångare till Lille Ply som är med i Cirkus Babbini. Pappan är specerihandlare.

Oscar: Diversehandlarens son. Ytterligare en föregångare till Lille Ply som är med i Hubert som reporter. När boken kom som Dubbelgångarmysteriet har inget ändrats.

Lille Hjalle: Omnämns i Flygmysteriet.

Blomman: Är med i innersta kamratkretsen i Cirkus Babbini.

Frippe (Frid Emanuel Jonsson) - En något kraftig kompis från Stockholm som medverkar i många äventyr. Frippes far är direktör Helmer (Filip i Grodmansmysteriet) Jonsson på Strandvägen. Frippe dyker upp första gången i Fäbodsmysteriet. Efter det är han med eller omnämns i flera böcker, men bara i dem som skrevs av Sid Roland Rommerud, samt Ballongmysteriet av George Johansson. Jag har hittat honom i följande böcker:

Fäbodsmysteriet, Tunnelbanemysteriet, Raketmysteriet, TV-mysteriet, Tvillingmysteriet, Grodmansmysteriet, Helikoptermysteriet, Dubbeldäckarmysteriet, Rånarmysteriet, Sedelmysteriet, Långtradarmysteriet, Prinsessmysteriet och Ballongmysteriet.

Valen (Percival Holm) - Medverkar i Radiomysteriet. Son till tryckerikungen Holm och blivande ägare till Holms Förenade Tryckerier.

Ali Mustafa - Huberts kompis i Dubbeldäckarmysteriet.

Björn - Huberts motorcykelåkande och flygande kompis i TT- och Tefatsmysteriet.

Stickan - Den storväxte journalisten med det gula skägget, Stickan (Stig Persson), förefaller vara med för första gången i Boxermysteriet, då han är redaktör på Afton-Extra. Stickan påstår i denna bok att de träffades första gången i Skärgården i Grodmansmysteriet, och det kan ju så vara, men jag hittar det inte beskrivet i Grodmansmysteriet.

I Helikoptermysteriet har han slutat på Afton-Extra och bedriver någon slags piratradio/TV. I Smugglarmysteriet är han tillbaka på Afton-Extra. I Dubbeldäckar-mysteriet ringer de upp honom för att få information.

Nästa bok där han medverkar är Rånarmysteriet. Där påstår Stickan att de träffades senast när de höll på med en historia i Vindsele (Helikoptermysteriet), men det stämmer inte. Däremellan träffades de i Smugglarmysteriet.

Han medverkar sedan i Sedelmysteriet, Maffiamysteriet och Cykelmysteriet. I Maffiamysteriet hänvisas till att de träffats i Rånar-, Sedel- och Helikoptermysteriet tidigare.

Även i Bilmysteriet finns det en Stickan, men han är en av killarna som kör Stock-car.

Biljardbollen: Tunnelbanemysteriet är första boken där Biljardbollen medverkar. Firman som han är chef för heter Budskickningsexpressen Snabb. Jag kan inte se att man uttryckligen kallar honom Biljardbollen i denna bok, men han medverkar ju i andra böcker under detta namn och med denna firma. I Bilmysteriet hänvisas till just Tunnelbanemysteriet när de möter honom på nytt. Här framgår att han egentligen heter Algot Joakim Jönsson och att han har ärvt firman efter sin farbror Karl. Han medverkar även i Rånarmysteriet och Cykelmysteriet. I den sistnämnda boken hamnar han i centrum av äventyret när han utsätts för utpressning och sabotage. Han säljer sin firma, men bildar framgångsrikt en ny under namnet Cykelexpressen.

Även i Lördagsmysteriet finns det en Biljardboll, men där är han journalist och heter egentligen Ludde Jonsson, en föregångare till Stickan Persson. I Dubbeldäckarmysteriet finns också en Biljardboll som är taxichaufför.

Jompa: Vaktmästare och springsjas på Vindsele-Bladet. Medverkar i Lördags- och Tavelmysteriet.

 

 

 

Huberts flickor

 

Clary Johansson - Stationsinspektorens dotter i Vindsele som Hubert har en splittrad inställning till. I någon bok står det att hon egentligen kommer från Gävle. Å ena sidan finner han henne beläst och kulturell, å andra sidan framstår hon som ganska odräglig. Hon är i alla fall imponerad av Hubert. Clary har ljust lockigt hår och stora tjocka glasögon och medverkar bland annat i Mysteriet med silverkulan, Ishockey-, Lördags-, Slalom-, Varulvs-, Cykel-, Ballong- och Ångbåtsmysteriet.

Gullbritt - En tjej från Vindsele som Hubert träffar för första gången i Tavelmysteriet. Hon medverkar också i Långtradarmysteriet och Segelflyg-mysteriet. I den sistnämnda boken omnämns hon som Huberts sommartjej från föregående sommar. Gullbritt är dotter till en bankdirektör Hansson. De känner familjen Bergendahl genom bridgeklubben. Hon har för vana att kalla Hubert för "Gulliga Hubbe".

Viv(i)an - Är en blond blåögd tjej på 16 år från Vindsele som Hubert gett lektioner i ryska. Omnämns i Tvilling- och Tavelmysteriet. Hon är rådman Nilssons dotter.

Annika - En tjej i Vindsele som Hubert umgås med i Zickzackmysteriet.

Lissi Jonsson - Omnämns i Ishockeymysteriet eftersom hon fått Hubert att gå med i konståkningsklubben.

Puck - En tjej som bor i närheten av Hubert. De promenerar och fotograferar ihop (Tefatsmysteriet). En tjej med samma namn finns med i TT-mysteriet. Eventuellt kan det vara samma flicka.

Lisbeth Borglund - En stockhomstjej som har tagit över redaktörsskapet för skoltidningen efter Hubert. Hon och Hubert jobbar tätt ihop med tidningen. (Ballongmysteriet)

Virginia Steam - Dotter till en svensk-amerikan som har anlitat Hubert som privatlärare i svenska språket. Enligt Ångbåtsmysteriet går hon sedan vårterminen i Huberts klass. Hon har mörkt svallande hår. Hubert föredrar egentligen blondiner men Virginia är väl det närmaste en riktig flickvän Hubert har kommit.

Annika - Huberts elev i Frimärksmysteriet på Loberga, dotter till Herr Loberg.

Ulla-Bella Haglund - En blond tjej i Huberts klass, vars hund Hubert skall passa. (Boxermysteriet)

Veronika - En flicka som Hubert är privatlärare för i Tågmysteriet. Hon bor på Ekerum utanför Stockholm.

Elisabet - Blond klasskamrat till Hubert och med i samma litterära klubb. Omnämns som flickan han beundrar. (Agentmysteriet)

Bettan - En rödhårig flicka som går i Huberts klass (Bilmysteriet) I Sedelmysteriet är Bettan smeknamnet på Överste Knorrenheims dotter-dotter Lena-Lotta och är Huberts klasskamrat.

Lena-Lotta - Överste Knorrenheims dotter-dotter. I Bilmysteriet går hon en klass högre än Hubert. I Sedelmysteriet är hon identisk med Bettan ovan och går i samma klass som Hubert. I Bilmysteriet är de två olika tjejer. Hon bor i våningen under Hubert på Kaptensgatan.

Conny - Hubert är informator åt tjejen Conny på Lövstaholm i Travmysteriet.

Katarina - Huberts cykelintresserade tjejkompis i Cykel-mysteriet.

Lisbeth Blomkvist - Kanske inte en av Hubert flickor i egentlig mening, men Clarys kompis och läspande färgstark personlighet - liten, tjock och fräknig med ljust hår. Medverkar i Slalom- och Ishockeymysteriet.

Britta Persson – Hubert är uppenbart inte opåverkad av henne och får dessutom en puss. Medverkar i Lördagsmysteriet.

Maud – Vacker flicka, vars apa Hubert försöker rädda i Motorcykelmysteriet.

 

 

 

Portvakt Öhlén

 

Den berömda portvakten på Kaptensgatan 13 som "älskade tvillingarna som tandvärk" (Tvillingmysteriet).

 

 

 

 Sivar Ahlrud

 

Sivar Ahlrud själv medverkar som kompis till tvillingarna i några böcker. Han är den som nedtecknar deras äventyr. (Prinsess-, Kapar- och Dubbeldäckarmysteriet)

 

 Tillbaka till Tvillingdetektiverna