Intervjuer

 

I en strävan att finna så mycket kunskaper som möjligt om Tvillingdetektiverna, så har jag försökt kontakta några av dem som har arbetat med bokserien. Wahlströms förlag har inte resurser för att kunna hjälpa enskilda samlare, men jag har haft förmånen att få trevliga svar från Ola Ericson, Dag Hogsten, George Johansson och Börje Isakson. Här följer en sammanfattning av de svar jag fick från Ola, Dag, George och Börje.

 

Intervju med Ola Ericson i november 2001 (skriftlig)

Ola Ericson gjorde nya omslag till böckerna under 1960- och 70-talen. Han tecknade också serietidningen om Tvillingdeckarna. Jag skickade ett brev till Ola i november 2001 och fick ett mycket positivt svar där han uppenbarligen var glatt överraskad att bokserien fortfarande var av intresse. Han skickade också med en originalserie som heter Fiskebåtsmysteriet. Här följer en sammanfattning av Olas brev.

Ola avslöjar att hans dotter Ylva har agerat spökskrivare till 16 av serieäventyren.

Han berättar vidare att han kände Rommerud ganska väl. Rommerud ringde till Ola och föreslog att de skulle stuva om böckerna till serier. Rommerud skrev bara några av de första. Sedan skrev olika spökskrivare. Han berättar att serien gick i 37 tidningar.

Ola och hans dotter Ylva gjorde också en hästserie som hette "Broknäsflickorna". Den gick 11 år i Min häst.

Vad gäller bokomslagen så menar han att förlaget inte påverkade honom till mer humoristiska omslag, utan att det var hans idé. Om hur han gjorde omslagen berättar han: "Man läser boken, blandar ihop ingredienserna och klämmer ihop ett omslag."

 

Intervju med George Johansson i maj-juni 2000 (skriftlig)

George Johansson var en av de tre författare som höll serien vid liv under början
av 1980-talet.

George Johansson tror att det var Hogsten som skrev Ångbåtsmysteriet. Huvudansvaret för
böckerna roterade mellan de tre författarna. Johansson anger att de hade skrivit en bok till - Rockmysteriet - med Johansson som huvudansvarig, men den kom aldrig att publiceras eftersom Ahlstedts & Rommeruds efterlevande inte ville att serien skulle fortsätta, trots att Wahlströms hade försäkrat motsatsen. Tyvärr har han inte kvar manuskriptet, vilket skrevs på maskin.

Han tror inte att Rock-mysteriet någonsin kommer att ges ut. Däremot tror han att
manuskriptet kan finnas tillgängligt i Wahlströms arkiv. Han skriver: "Jag vill minnas att det kom så långt som till sättning i den då mycket avancerade sätteridatorn som förlaget just hade börjat använda."

Han skriver också att de hade planerat ett tiotal böcker till.

Johansson, Hogsten och Isakson har känt varandra sedan ungdomsåren. Det var Börje Isakson som kom på idén med att skriva en fortsättningsserie med tvillingdetektiverna.

 

Intervju med Dag Hogsten i mars 2001 (skriftlig)

Dag bekräftar att det var han som skrev Varulvsmysteriet och Ångbåtsmysteriet. Börje Isakson skrev Cykelmysteriet och George Johansson Ballongmysteriet. George hade också ett manuskript Rockmysteriet färdigt, men det han aldrig tryckas pga den juridiska tvisten. Troligen har Wahlströms manuskriptet.

Hogsten skriver vidare att "Vi hade ju själva slukat böckerna en gång i tiden och (det) var
en utmaning att få alla detaljer rätt så som de var i de "riktiga" tvillingböckerna." Han skriver också att de brukade träffas på Esso Motor Hotel i Flen för att dra upp riktlinjerna för en ny bok. Han skriver: "Det gällde att hitta ett riktigt tråkigt ställe". Där yxade de till en ramhandling. Sedan skulle den utvalde skribenten göra nödvändig research och sätta kött på skelettet. Någon ytterligare bok var inte på gång, även om de hade idéer och hade velar fortsätta.

Ingen av dem hade träffat Rommerud eller Ahlstedt. Hogstens första bok var Radiomysteriet, men den han läst oftast, säkert tio gånger, är Mysteriet med Silverkulan.

 

Intervju med Börje Isakson (maj/juni 2001 - skriftlig)

Isakson berättar att det var förlaget som bad honom som författare till Dojjorna att fortsätta bokserien sedan Sid Roland Rommerud avlidit. Han frågade då Dag och George som var stora tvillingentusiaster om de ville vara med, vilket de ville. Han tar också upp en orsak till
varför de gärna ville fortsätta med serien: "En anledning till att vi ville fortsätta med Tvillingdeckarna efter Rommerud var också, att vi tyckte att de hade börjat tappa stinget. Vi ville återknyta till de tidigare böckena, som vi tyckte var bäst. Vilka som jag föredrar är
svårt att säga, spontant minns jag Ishockeymysteriet och Mysteriet med silverkulan."

Isakson berättar också om den juridiska tvist som gjorde att George Johanssons Rock-mysteriet aldrig gavs ut. De hade fått information av förlaget att allt juridiskt var ordnat, men förlaget hade uppenbarligen inte rådgjort med alla efterlevande till Ahlstedt och Rommerud. Isakson skriver: "Vi, som absolut inte ville bli anklagade för att utnyttja Ahlstedt-
Rommeruds figurer och idéer för egen vinning - vi hade hoppat på det hela enbart därför att vi tyckte om Tvillingdeckarna och ville att de skulle få leva vidare - förklarade då att vi inte ville fortsätta och att Rockmysteriet skulle förbli outgiven."

Han berättar vidare att det fanns historier om Ahlstedts arbetsmetoder. "När Ahlstedt behövde pengar hängde han upp en skylt på dörren till sin lägenhet, skrev i en vecka (ungefär) och
återinträdde sedan i världen med en ny tvillingdeckare. Sant? Det vet jag inte, men har var en bohem."

 

Tillbaka till Tvillingdetektiverna