Hubert

 

hubert10.jpg

hubert11.jpg

 

Hubertus Baltzar Holmfrid Norlén - ja eftersom Hubert är noga med det mesta är det kanske bäst att skriva ut alla namn, även om de två sista förnamnen är något han helst vill förtränga. Hans kusiner, tvillingarna Klas och Göran, har ovanan - ja Hubert skulle säkert inte tveka att kalla det oförskämdheten - att kalla honom för Hubbe. I de första fem böckerna på Lindqvists och Beckmans förlag heter han Norén i efternamn. Detta efternamn finns också i den första upplagan av Mysteriet med silverkulan, men konstigt nog inte i den föregående Frimärksmysteriet på Loberga. I de böcker där alla hans förnamn skrivs ut är det oftast Hubertus Baltzar Holmfrid, men i Mysteriet med Silverkulan heter han i de första upplagorna Hubert Emanuel, i Motorcykelmysteriet heter han Carl Fredrik Joakim Hubertus och i Miljonmysteriet (1u) omtalas han som Ansgar Hubert Absalon. Även om han skäms för sina namn så tvekar han inte att ibland skriva sitt namn Hubert B H Norlén. Huberts far, f.d. byråchef Arvid Norlén, dog när Hubert var i femårsåldern och han bor hos sin mor Hanna på Kaptensgatan på Övre Östermalm i Stockholm. (Om Huberts far står att läsa i Sedelmysteriet, sid 59)

Som ni förstår är Hubert lite om sig och kring sig, inte minst vad gäller klädsel och utseende. Hans garderob är stor och till vardagsbeståndet hör välpressade byxor och kavajer, välstrukna skjortor, kalsonger med gyllene monogram som visar bokstaven H, italienska skor, kravatter m.m. Håret är mycket välkammat med pomaderad bena. I de första böckerna bär han hornbågade glasögon; inte för att han har dålig syn, utan för att de bidrar till ett intryck av lärdom.

Förutom eleganta kläder är Hubert också bärare av ett imponerande välvårdat intellekt. Hans kunskaper är utöver det vanliga, och utan att skryta skäms han inte för att briljera med sina insikter. Han deltar aktivt i skolans diskussionsklubbar, är redaktör för skoltidningen och verksam i diverse ideella föreningar.

I de första böckerna är Hubert lika gammal som tvillingarna, dvs 13 år. I Hubert som reporter/Dubbelgångarmysteriet liksom i Mysteriet med Silverkulan anges han emellertid vara 14 år. Men sedan etableras hans ålder till ca 15 år eftersom det framgår att han är ett par år äldre än tvillingarna. I den sista boken Ångbåtsmysteriet går Hubert i gymnasiet, vilket torde innebära att han då är ca 15-16 år.

I den första boken om tvillingdetektiverna uppges Hubert gå på Hasselgrenska privatläroverket. I wahlströmsböckerna skiftar det mellan Östermalms allmänna läroverk (Motorcykel-, Tunnelbane-, Raket- och Chiffermysteriet) och Östra real (Grodmans-, Boxer-, Dubbeldäckar-, Sedel-, Långtradar- och Maffiamysteriet). I den sista boken Ångbåtsmysteriet går han på en gymnasieskola.

Även om Hubert framställs i rolig dager, kan man inte säga att han förlöjligas. Hans kunskaper kommer väl till pass och han finner ibland avgörande ledtrådar. Dessutom visar han ett anmärkningsvärt mod i många situationer, även om han avskyr slagsmål.

Jag vill inte göra Hubert generad, men vi kan inte lämna honom utan att antyda något om hans stora svaghet - vackra flickor, speciellt blondiner. Genom sin intelligens lyckas han ofta hamna i deras sällskap, exempelvis som hundpassare eller privatlärare. Genom att få vistas i deras närhet kan han sägas ha nått vissa framgångar. Någon riktig flickvän kan man dock knappast säga att han har. Huberts glänsande intellekt och tycke för flickor har fått den inte speciellt angenäma konsekvensen att han har dragit på sig några osympatiska fiender både i Stockholm och Vindsele.

 

 

 

Huberts flickor

 

Clary Johansson - Stationsinspektorens dotter i Vindsele som Hubert har en splittrad inställning till. I någon bok står det att hon egentligen kommer från Gävle. Å ena sidan finner han henne beläst och kulturell, å andra sidan framstår hon som ganska odräglig. Hon är i alla fall imponerad av Hubert. Clary har ljust lockigt hår och stora tjocka glasögon och medverkar bland annat i Mysteriet med silverkulan, Ishockey-, Lördags-, Slalom-, Varulvs-, Cykel-, Ballong- och Ångbåtsmysteriet.

Gullbritt - En tjej från Vindsele som Hubert träffar för första gången i Tavelmysteriet. Hon medverkar också i Långtradarmysteriet och Segelflyg-mysteriet. I den sistnämnda boken omnämns hon som Huberts sommartjej från föregående sommar. Gullbritt är dotter till en bankdirektör Hansson. De känner familjen Bergendahl genom bridgeklubben. Hon har för vana att kalla Hubert för "Gulliga Hubbe".

Viv(i)an - Är en blond blåögd tjej på 16 år från Vindsele som Hubert gett lektioner i ryska. Omnämns i Tvilling- och Tavelmysteriet. Hon är rådman Nilssons dotter.

Annika - En tjej i Vindsele som Hubert umgås med i Zickzackmysteriet.

Lissi Jonsson - Omnämns i Ishockeymysteriet eftersom hon fått Hubert att gå med i konståkningsklubben.

Puck - En tjej som bor i närheten av Hubert. De promenerar och fotograferar ihop (Tefatsmysteriet). En annan tjej med samma namn finns med i TT-mysteriet.

Lisbeth Borglund - En stockhomstjej som har tagit över redaktörsskapet för skoltidningen efter Hubert. Hon och Hubert jobbar tätt ihop med tidningen. (Ballongmysteriet)

Virginia Steam - Dotter till en svensk-amerikan som har anlitat Hubert som privatlärare i svenska språket. Enligt Ångbåtsmysteriet går hon sedan vårterminen i Huberts klass. Hon har mörkt svallande hår. Hubert föredrar egentligen blondiner men Virginia är väl det närmaste en riktig flickvän Hubert har kommit.

Annika - Huberts elev i Frimärksmysteriet på Loberga, dotter till Herr Loberg.

Ulla-Bella Haglund - En blond tjej i Huberts klass, vars hund Hubert skall passa. (Boxermysteriet)

Veronika - En flicka som Hubert är privatlärare för i Tågmysteriet. Hon bor på Ekerum utanför Stockholm.

Elisabet - Blond klasskamrat till Hubert och med i samma litterära klubb. Omnämns som flickan han beundrar. (Agentmysteriet)

Bettan - En rödhårig flicka som går i Huberts klass (Bilmysteriet) I Sedelmysteriet är Bettan smeknamnet på Överste Knorrenheims dotter-dotter Lena-Lotta och är Huberts klasskamrat.

Lena-Lotta - Överste Knorrenheims dotter-dotter. I Bilmysteriet går hon en klass högre än Hubert. I Sedelmysteriet är hon identisk med Bettan ovan och går i samma klass som Hubert. I Bilmysteriet är de två olika tjejer. Hon bor i våningen under Hubert på Kaptensgatan.

Conny - Hubert är informator åt tjejen Conny på Lövstaholm i Travmysteriet.

Katarina - Huberts cykelintresserade tjejkompis i Cykel-mysteriet.

Lisbeth Blomkvist - Kanske inte en av Hubert flickor i egentlig mening, men Clarys kompis och läspande färgstark personlighet - liten, tjock och fräknig med ljust hår. Medverkar i Slalom- och Ishockeymysteriet.

Britta Persson – Hubert är uppenbart inte opåverkad av henne och får dessutom en puss. Medverkar i Lördagsmysteriet.

Maud – Vacker flicka, vars apa Hubert försöker rädda i Motorcykelmysteriet.

 

 

 

Huberts fiender och konkurrenter

 

Buster - Den kraftige, rödhårige och inte allt för smarta Buster, ibland kallad Bulldog-Buster, är Huberts stora fiende i Vindsele. Busters största önskan, näst efter att vinna Clary, är att få slå Hubert "gul och blå". Buster älskar Clary, och det är främst hennes beundran för Hubert som kan uppväcka Busters avundsjuka vrede.

Busters förhållande till tvillingarna är mer komplicerat. I vissa böcker beskrivs han som tvillingarnas slav, någon som de skickar fram när det behövs muskelkraft. I några böcker är han rent av snäll som i Ishockey-, Speedway- och Cykelmysteriet.

Buster medverkar i många böcker, bland andra Frimärksmysteriet på Loberga, Mysteriet med Silverkulan, Flyg-, Speedway-, Ishockey-, Rymd-, Cykel-, Ballong- och Varulvsmysteriet.

Torkel - Är Busters motsvarighet i I Cirkus Babbini. Han är ett par år äldre än tvillingarna och har långt yvigt hår.

Knutte Persson - I Klas och Göran vid Filmen omnämns han som den störste slagskämpen i Vindsele.

Bulle - Är Busters motsvarighet i Helikopter- och Långtradarmysteriet. Han är ett par år äldre än tvillingarna och beskrivs som en stor och kraftig yngling med skurborstsfrisyr.

Knutte Grönlund – Slagskämpe i Bulles gäng som räddas från att drunkna av Hubert i Helikoptermysteriet. Knutte blir kompis med Hubert och tvillingarna och får vara med i äventyret.

Moppe (Mårten Persson) - Är busen i Segelflyg-mysteriet.

Klotet Nilsson - Kompis till Moppe.

Perry Lidström - Går i samma skola som Hubert och konkurrerar om Lisbeth. Han är skolans elitgymnast. (Ballongmysteriet)

Lille Ply (Plymouth Persson) - Egentligen är han inte samma slags buse som Buster utan en liten Vindselekille som alltid irriterar sig på Hubert och spelar honom spratt så fort han kommer åt. Han medverkar i många böcker, bland andra Mysteriet med silverkulan, Speedway-, Ishockey-, Tåg-, Fotbolls-, Rymd-, Zickzack-, Varulvs-, Cykel-, Ballong- och Ångbåtsmysteriet.

 

 

 

Huberts kompisar

 

Frippe (Frid Emanuel Jonsson) - En något kraftig kompis från Stockholm som medverkar i många äventyr. Frippes far är direktör Helmer (Filip i Grodmansmysteriet) Jonsson på Strandvägen. Frippe dyker upp första gången i Fäbodsmysteriet. Efter det är han med eller omnämns i flera böcker, men bara i dem som skrevs av Sid Roland Rommerud, samt Ballongmysteriet av George Johansson. Jag har hittat honom i följande böcker:

Fäbodsmysteriet, Tunnelbanemysteriet, Raketmysteriet, TV-mysteriet, Tvillingmysteriet, Grodmansmysteriet, Helikoptermysteriet, Dubbeldäckarmysteriet, Rånarmysteriet, Sedelmysteriet, Långtradarmysteriet, Prinsessmysteriet och Ballongmysteriet.

Valen (Percival Holm) - Medverkar i Radiomysteriet. Son till tryckerikungen Holm och blivande ägare till Holms Förenade Tryckerier.

Ali Mustafa - Huberts kompis i Dubbeldäckarmysteriet.

Björn - Huberts motorcykelåkande och flygande kompis i TT- och Tefatsmysteriet.

 

 

 

Huberts skoltidningar

 

Gåspennan (Klas och Göran vid filmen)

Bläckhornet (Filmmysteriet, Slalommysteriet)

Glimtar (Lördagsmysteriet)

Piggt & Krytt (TT-mysteriet, Ballongmysteriet)

 

 

 

Föreningar som Hubert är med i.

 

Sveriges gymnasisters Litterära förbund (Flygmysteriet)

Gymnasieföreningens litterära klubb (Tunnelbanemysteriet)

Gymnastikföreningens Konståkningsklubb (Ishockey-mysteriet)

Segelflygarklubben vid Skarpnäck (Segelflyg-mysteriet)

Ångan Åter - Hubert är ordförande i föreningen.(Ångbåtsmysteriet)

 

 

 

 Kuriosa om Hubert

 

I några av de första böckerna håller Hubert på med morgongymnastik.

Hubert har dåligt morgonhumör.

Hubert har en hemlig fascination för vilda västern filmer.

Hubert har toppbetyg i alla ämnen utom gymnastik och sång där han bara har B.

Vid ett tillfälle får Hubert "bara" litet a i engelska.

Hubert har fått namnet Baltzar efter sin farfars far.

Det är i Tvillingmysteriet som tvillingarna får veta Huberts alla förnamn för första gången - Hubertus Baltzar Holmfrid. Samtidigt påstås det i Miljonmysteriet (1u) att det är där som hela namnet avslöjas för första gången, men då som Ansgar Hubert Absalon. (I 7u har man ändrat namnet till Hubertus Baltzar Holmfrid) Men faktum är att man redan i Motorcykelmysteriet (3-12u) gav honom flera namn, men då Carl Fredrik Joakim Hubertus. Första gången han har fler än ett namn är i Mysteriet med silverkulan där han heter Hubert Emanuel i de första upplagorna.

I Grottmysteriet sprayar sig Hubert med DDT en lång stund för att undkomma mygg och knott.

Hubert är inte längre redaktör för skoltidningen i Ångbåtsmysteriet, även om han är aktiv skribent.

I Radiomysteriet intervjuar Hubert Sven Jerring.

Hubert agerar staty i Grottmysteriet.

I Mysteriet med Silverkulan uppträder Hubert som känd klassisk pianist.

Hubert är förtjust i tårtor. Se exempelvis Frimärksmysteriet på Loberga, Zick-Zack-mysteriet och Cykelmysteriet.

Hubert har väldigt svårt för katter i de flesta situationer. Se exempelvis Chiffermysteriet, Mysteriet med Lejonbrunnen, Travmysteriet och Grottmysteriet. Undantaget är den dresserade katten Josef i Hubert som reporter (Dubbelgångarmysteriet).

I Helikoptermysteriet framgår att Hubert har lärt sig judo.

I Helikoptermysteriet är Hubert skribent för ungdomssidan i en kvällstidning under signaturen Hubbe.

OBS: Vissa namnuppgifter kan variera från upplaga till upplaga.

 

 

 

 

 Tillbaka till Tvillingdetektiverna