http://web.telia.com/~u49908595/kittya.jpg

Kitty i Sverige

Detta är en icke-kommersiell privat fan-sida av Jonny Nilsson. Hemsidan är inte producerad av B. Wahlströms bokförlag. Förlaget äger dock copyright till de bokomslag som visas.

Vill du delta i en undersökning och Kitty-böckerna och deras läsare?

Här är en enkät från Norah Landin. Den ingår i hennes kandidatuppsats om engelsk litteratur.

Nya svar tas tacksamt emot fram till den 20 april. Du kommer vara helt anonym - uppgifter om kön, ålder och nationalitet är de enda personliga uppgifter som efterfrågas. Observera att enkäten är på engelska, och att Kitty heter Nancy Drew på engelska. 

 

Klicka på denna länk

Innehåll

Introduktion

B. Wahlströms förlag

Flickböcker, röd rygg, ryggnummer.

Ungdomsböcker/ Ungdomsfavoriter - utan nummer.

River Heights

Lättlästa böcker - Lill-Kitty

Richters förlag

Författarna

Karaktärerna

Översättningar

Mina recensioner

Länkar

Välkommen till en hemsida om Kitty och hennes äventyr! I första hand är sidorna en inventering av alla Kitty-böcker som har kommit i Sverige.

Den amerikanska flickdetektiven Nancy Drew kom på svenska att heta Kitty. Första boken på svenska kom 1952, drygt 20 år efter att Kitty såg dagens ljus i USA. Kitty gjorde stor succé och när B. Wahlströms förlag skulle fira utgivningen av bok 3000 blev det givetvis med en Kitty-bok. Kitty är den mest seglivade av långserier för barn- och ungdom i Sverige. Tillsammans med Bröderna Hardy, Tre deckare, Biggles, Tvillingdetektiverna och Lotta utgör Kitty en klassiker bland den populära barn- och ungdomsboken.

Originalserien

När böckerna introducerades i Sverige följde man huvudsakligen den amerikanska utgivarordningen till att börja med. Av den amerikanska originalseriens 56 böcker har alla kommit på svenska i nästan rätt ordning. I USA kom originalseriens böcker mellan 1930 och 1979. I Sverige gav man ut samma böcker mellan 1952 och 1980.

Fortsättningsserien (The Nancy Drew Series)

I USA följde sedan en fortsättningsserie som är en direkt fortsättning på originalserien. De numreras 57 till 175 och utkom 1979-2003. Av dessa har man i Sverige gett ut ca 80. Sammanlagt kan man på svenska läsa ca 130 av  175 böcker i originalserien och dess direkta fortsättning. De flesta har kommit i serien B. Wahlströms flick/ungdomsböcker med röd rygg och ryggnummer. Men några har också kommit i större format utan ryggnummer på B. Wahlströms förlag (B. Wahlströms ungdomsböcker eller B. Wahlströms ungdomsfavoriter)

Ny serie med Kitty i jagform (The Nancy Drew Girl Detective Series)

Fortsättningsserien med Kitty har nu avslutats i USA. Istället påbörjades 2004 en ny Kittyserie som heter Nancy Drew Girl Detective och det har i skrivande stund kommit 35 titlar. I Sverige har det hittills utkommit 14 titlar. Kitty berättar där i jagform.

Lite vuxnare Kitty (Nancy Drew Files)

Vid sidan om denna huvudutgivning har det kommit böcker där Kitty framstår som mer vuxen och med böcker som har mer romantiska inslag. Mellan 1986 och 1997 kom det 124 böcker i USA under benämningen Nancy Drew Files (NDF). 41 av dessa har kommit i Sverige, ibland i den i röda rygg-serien, ibland i det större formatet.

River Heights

Ytterligare två avknoppningsserier har kommit i USA - 16 böcker i The River Heights Series (om Kittys hemstad)1989-1992 och 24 böcker i Nancy Drew On Campus Series1995-1997 (om Kitty och hennes vänner på en skola). Av dessa har de två första böckerna i River Heights kommit på svenska. Den andra serien har inte alls översatts till svenska.

Kitty och Bröderna Hardy

I drygt 30 böcker har man dessutom sammanfört Kitty med Bröderna Hardy. Av dessa har endast 5 översatts till svenska. Det finns också ett par böcker med Kitty i spökhistorier som har givits ut i Sverige.

Lill-Kitty

Sedan 1994 har det i USA kommit 47 böcker om Kitty som liten detektiv. B. Wahlströms förlag nappade på idén och ger kontinuerligt ut Lill-Kitty. Hittills har man hunnit ge ut 28 Lill-Kitty.

I Sverige är det alltså B. Wahlströms förlag som har stått för den huvudsakliga utgivningen av Kitty. De flesta böckerna har kommit i serien B. Wahlströms flickböcker respektive ungdomsböcker med de röda ryggarna. Men av någon anledning har man även gett ut en parallell serie i större format. I Sverige gör man ingen skillnad på om det är en bok från originalserien eller från Nancy Drew files. Man blandar friskt.

Några av böckerna har också kommit på Richters förlag. Det är visserligen titlar som redan tidigare har kunnat läsas på B. Wahlströms förlag. Ändå har de samlarvärde eftersom de fick nya omslag.

Om du vill bidra till sidan så skriv till: joni7229@gmail.com

 

 

Tillbaka till boksidan