Jonny Nilsson – böcker och artiklar om Mönsterås

20151213_192009

På denna sida presenterar jag de böcker och artiklar jag skrivit med anknytning till Mönsterås.

Böcker

Den siste mönsteråsaren – En Mönsteråsdeckare, 2017, Recito förlag. Upplaga: 200, kanske blir 100 till. Boken beräkas utkomma den 10 november 2017. Beställning kan göras till joni7229@gmail.com

Muddern – En Mönsteråsdeckare, 2015, Recito förlag. Upplaga: 300 ex.

muddern-omslag

Baksidestext

I den idylliska köpingen Mönsterås ligger Muddern – en ödslig och övergiven gammal soptipp inklämd mitt i civilisationen. En plats där hemligheter från det förflutna och ambitioner för framtiden möts. En plats där ortens bloggare Alvar Bokfors brukar promenera och en dag gör en obehaglig upptäckt. Det är upptakten till en kedja av händelser som skakar om den lilla köpingen där man mest är van vid det goda livet.

Med humor och skarpsinnighet låter oss författaren ta del av en både tänkvärd och dråplig historia i gränslandet.

Läsmöjligheter: Slutsåld. Kan lånas på Mönsterås bibliotek.

Mönsteråsbarn – Mitt liv på Åsen och andra ställen, 2013, Recito förlag. Upplaga 200 ex.

bokomslag7

Baksidestext

Jonny Nilsson har levt 34 av sina 46 år i den småländska köpingen Mönsterås. I denna bok berättar han om sin tämligen idylliska uppväxt i gamla arbetarkvarter där barnen ännu kunde leka fritt i kusliga ödehus, hemlighetsfulla vildträdgårdar och olåsta dunkla källare – kvarter som idag har förlorat mycket av sin charm på grund av allt för nitisk detaljplanering. Men det är också en berättelse om att inte passa in, om att växa upp i ett samhälle där det gällde att vara på ett visst sätt för att slippa klander och pennalism. Det handlar om längtan bort till nya världar och om viljan att förkovra sig, för att sedan återvända hem till barndomens gator och märka att allt och inget hade förändrats.

Läsmöjligheter: Slutsåld. Finns dock i en digital utgåva och kan läsas fritt på denna länk. Kan även lånas på Mönsterås bibliotek.

På Åsen – En resa genom tidernas Mönsterås, 2011, Recito förlag. Upplaga 500 ex.

20151213_191002

Baksidestext

I 53 fristående artiklar lotsar Jonny Nilsson läsaren på en resa från medeltidens Mielstadahass till det moderna Mönsterås. Stora delar av boken tar upp ny forskning och tidigare obeaktade aspekter av Mönsteråsbygdens historia. Vissa artiklar går på djupet, andra fångar mer ett historiskt ögonblick. Titeln «På Åsen» anknyter till en gammal benämning av Mönsterås, men skall inte tolkas alltför bokstavligt eftersom artiklarna handlar om Mönsterås med omnejd. Bokens ambition är att lyfta fram människor och händelser som blivit kvarglömda i de historiska återvändsgränderna. I denna bok möter vi därför flickan som hotades med skamstraff när hon inte ville lyda sin styvmor, tre utfattiga pojkar som mördades av en arg adelsman, en afrikan i 1700-talets Mönsterås, en förhärdad giftmördare, medeltida mysterier, en bortglömd stad, fotbollsklubbar som spelade på sedan länge igenväxta hagar, nedlagda biografer, mytomspunna korvkiosker, hus som revs för att de stod i vägen för den moderna tiden, en folkpark som försvann, hemliga militärbunkrar, laddad lokalpolitik, en rockfestival på Oknö och mycket annat. Jonny Nilsson är historiker med särskilt intresse för Mönsteråsbygdens historia.

Läsmöjligheter: Slutsåld. Finns dock i en reviderad digital utgåva och kan läsas fritt på denna länk. Kan även lånas på Mönsterås bibliotek.

Artiklar (ett urval)

Kråkerums tegelbruk, i: Stranda 2015-2016. Kommer 2016.

Enok Andersson – torparsonen som blev entreprenör i Australien, i: Stranda 2013-2014 (tillsammans med Pehr-Enoch Andersson)

Kring den Modéerska handelsgårdens äldsta historia, i: Stranda 2009-2010.

Husar Skog – en originell personlighet i Mönsterås på 1900-talet, 2013 (elektronisk artikel)

När Fliseryd upphörde vara egen kommun. 2008-2014 (elektronisk artikel)

Kråkerum efter Bielke, del 1 – Kråkerums mörkaste tid 1638-1729, 2012-2014 (elektronisk artikel)

Det Cedergrenska huset – Ett hus och dess människor under 300 år, 2011-2013 (elektronisk artikel)

Skepparns livs – offer för maktmännens nätverk i Mönsterås, 2013 (elektronisk artikel)