Skatan - Mårten Sandén - 2004 - Rabén & Sjögren

skatan.jpg

Omslag av Jonas Burman

Skatan är den sjätte boken om tvillingarna Peter och Petra Petrini och deras kompis Lucy. Efter förra bokens utflykt till Österlén är ordningen återställd och vi befinner oss ännu en gång i Lund.

Att man inte kan fly från sitt förflutna blir moster Lili plötsligt varse när hon drabbas av ett kusligt mystiskt inbrott. Inga saker blir stulna, men "tjuven" har stökat runt, förstört kläder och böcker och klistrat igen sidorna i fotoalbumen. Vandalen efterlämnade en skatfjäder indränkt i arsenik. Men vem skulle vilja utsätta Lili för något sådant? Hon kan väl inte ha några fiender? Men Peters och Petras pappa David, moster Lili och hennes vän Maj visar sig ha en hemlighet. De döljer något som hände för 40 år sedan. En ung flicka som kallades Skatan avslöjades som ficktjuv och blev utsparkad från skolan. En kort tid därefter dog hon. Har Skatan kommit tillbaka för att som spöke utkräva hämnd?

Medlemmarna i deckarklubben Hemliga Ögat ser en mystisk tant med röd basker, kjol och mörk kappa som cyklar omkring extremt långsamt. Kan det vara Skatan? Tvillingarna och Lucy förföljer Baskertanten i en spännande spaning. Efter många turer kommer de henne på spåren och historien får några överraskande vändningar innan mysteriet löses och den spännande slutjakten på vandalen tar vid.

Parallellt med denna deckarhistoria löper en humoristisk historia om Peter och Lucy. Lucy är engagerad i skolans teateruppsättning. Peter bevakar oroligt den rike skrytmånsen Oskar som förefaller vara ute efter Lucy. Peter känner sig underlägsen eftersom Oskar är rik och har "äckligt vita tänder". När någon stjäl skolans rökbomber avsedda för teatern ser Peter sin chans att avslöja Oskar som en simpel tjuv. Allt skall ske på Oskars stora Halloweenparty.

Alla tidigare böcker av Mårten Sandén har varit mycket bra på lite olika sätt. I denna bok faller dock verkligen alla pusselbitar på plats och även om ordet mästerverk är missbrukat, kan det med fördel användas om denna bok. I sin genre är den bland de bästa jag har läst. Sandén triumferar och utvecklar här genren optimalt. Deckarhistorien är makalöst spännande, klurig och tänkvärd. Den vardagstragedi som inbrottet innebär kommer läsarna in på livet eftersom det är Lili som drabbas. Tragedin sätts in i ett historiskt sammanhang och visar sig ha sina rötter i en annan tragedi. Frågan är vilken tragedi som är störst. Den som hände för 40 år sedan eller den som händer i nutid? Vem är egentligen mest skyldig? Är det Lili, Maj och David som en gång satte dit en olycklig flicka? Eller är det spöket från det förflutna som kommit för att utkräva hämnd?

Inbrottstjuvens motiv och ansträngningar framstår som helt absurda, men ändå inte helt osannolika. Mer osannolik är måhända platsen som personen ifråga gömmer sig på i Lund. Men det absurda är ändå mycket logiskt. Det är just dessa förhållanden som ger boken och historien en fullständigt oemotståndlig charm. Den absurda humorn blandas med en tänkvärd historia på ett sällsynt lyckat sätt. Ledtråden med den arsenikindränkta skatfjädern är genial. Den avslutande jakten i huset som gömmer tjuven måste helt enkelt bli en klassiker.

Historien om Peter, Lucy och Oskar kan emellanåt tyckas ta för mycket plats eftersom tempot i deckarhistorien avstannar något. Å andra sidan är denna delhistoria så makalöst roligt skriven att det inte stör mig. Införandet av en antagonist till Peter är en fullträff. Och vem känner inte igen Oskar? Vi torde alla ha mött honom i vår egen skola någon gång. Även denna historia bjuder på ett par rejäla överraskningar och många skratt. Den från första boken välbekante tandläkaren Sixten Hedvall medverkar också i denna bok. Hans tragiska dystra gestalt förtjänar verkligen att få vara med.

Lund är som vanligt mycket detaljerat beskrivet. Denna gång torde den som varit på conditori Lundagård få sig en särskild nostalgitripp.

Skatan är en bok som alla barn borde få chansen att läsa. Och faktum är att den även skulle passa utmärkt som film. Finns det någon vaken på Svt som inser att Petrideckarna har förutsättningar att bli en utmärkt TV-serie.

 

Jonny Nilsson

 

Tillbaka till Petrinideckarna