Piraterna - Mårten Sandén - 2007 - Rabén & Sjögren

 

 

image005.jpg

Omslag av Jonas Burman

 

 

Den förra boken Midnattsstjärnan tillhörde inte de starkaste i serien om Petrinideckarna (även om de yngre fansen inte verkar hålla med mig). Visserligen har författaren Mårten Sandén en hög lägstanivå, men boken var mer atmosfärisk än spännande och det ingav vissa farhågor om hur bokserien skulle komma att utvecklas. Hade de intrikata intrigidéerna börjat sina?

 

Sandéns senaste och nionde bok i serien, Piraterna, visar att oron var obefogad. Syskonen Petra och Peter, samt den senares flickvän Lucy, är på väg till sommarstället i Vitemölle. Men redan på vägen dit upptäcker de en nervös äldre herre som beter sig underligt. Dessutom dyker det upp ett otrevligt motorcykelgäng vid namn Pirates som verkar ägna sig åt verksamhet som inte tål dagsljus. Givetvis blir det ett fall för deckarklubben Hemliga ögat. Fallet visar sig mer komplicerat än man först kan ana. Vem är den mystiske motorcyklisten som dyker upp lite här och var? Vad ligger bakom den övergivna båten som Peter hittar ute till havs? Varför är allt så billigt på nöjesfältet?

 

Många tidigare böcker i serien har haft en ganska så lång startsträcka innan det blir riktigt rafflande. Här infinner sig dock spänningen direkt. Boken innehåller många dramatiska och nervkittlande scener. Författaren har även lyckats fånga kustatmosfären perfekt. Överhuvudtaget så känns historien väldigt vital och här finns en härlig rytm mellan de spännande momenten och de mer eftertänksamma. För boken har även en eftertänksam sida. För det första får vi här en fördjupad bild av Petras känsla för lag och rätt, en rättskänsla som gör att hon ställer mycket höga krav på sin omgivning, vilket i sin tur leder till många besvikelser och ett stingsligt humör. Varför har Petra denna positiva uppfattning av lagen? Hon befinner sig i gränslandet mellan barn och ungdom, där många börjar göra uppror mot samhället och dess lagar och förordningar. Vem har inte haft en period av anarkistiska ideal? Men Petra verkar inte alls utvecklas åt det hållet. Hennes uppror verkar mer bestå i att förstärka rättskänslan gentemot en äldre generation som håller på att förlora den.

 

I boken finns också en gripande historia om ett par av de andra karaktärerna som jag inte kan gå in så mycket på utan att avslöja för mycket. Men även den historien ger boken ett djup som delvis knyter an till temat om lag och rätt, samt även belyser frågan om vad det är som formar oss människor till dem vi är. Just denna del av historien får ett något abrupt slut, och vi får väl hoppas på en fortsättning någon gång. Men det är roligt att böckerna utvecklas.

 

Nämnas bör kanske också bokens skurkar som alla håller hög klass och består av en blandning av riktiga tuffingar och farbröder med svettiga pannor. Som alltid verkar jag fascineras mest av varför vissa som inte alls passar som skurkar ändå blir skurkar. Hur kom exempelvis den äldre mannen i lag med motorcykelgänget?

 

Som vanligt präglas en Petrinieckare av den varma humorn, ibland med en liten komisk poäng som kräver viss uppmärksamhet från läsaren.

 

Piraterna är en alldeles utmärkt bok, både för den som söker spänning och den som söker lite mer att fundera på. Mårten Sandén lyckas med det svåra konststycket att kombinera spänning med karaktärsfördjupning och teman som väcker viktiga funderingar. En något mindre seriös fundering som kanske bara infinner sig hos undertecknad är varför dagens ungdom läser Sivar Ahlruds Tvillingdetektiverna. Varför dagens ungdom läser Petrinideckarna är något enklare att förstå. Läs och begrunda!

 

Jonny Nilsson

 

Tillbaka till Petrinideckarna