Stig Malmbergs böcker om Knatten

 

knatten3knatten19

 

 

 

Introduktion

 

I kölvattnet efter Sivar Ahlruds Tvillingdetektiverna kom en rad svenska humorpräglade deckare för ungdom. En av de trevligaste var Stig Malmbergs böcker om söderkisen Knatten (hans riktiga namn är för det mesta Kurt, men i "De va Knatten" heter han Lennart, och i "Varning för..." heter han Leif*) som är hjälpreda åt detektiven Bob som bor i samma trappuppgång. Oftast försöker han dock med stor uppfinningsrikedom och fantasi lösa mysterier bakom Bobs rygg, vilket leder till både spännande men framför allt dråpliga episoder. En extra krydda utgör Knattens ständiga strider med husets tanter och portvakt Jonsson. Böckerna har också fina miljöskildringar från Stockholm eller andra delar av landet och understundom även från utlandet.

 

Som kuriosa kan nämnas att Bob figurerar i böcker som kom ut långt innan Knattenböckerna introducerades. Redan i Malmbergs första BW-bok under eget namn, den rödryggade "Den försvunna väskan" (nr. 918), är han med. Han återkommer sedan i  "Drömjobbet” (nr. 1012), där även Bobs fästmö Lena introduceras, liksom i ”Dödskalle-mysteriet”(nr. 1223). Där möter vi förövrigt även Greger.*

 

Mellan 1965 och 1979 utkom 19 böcker, varav 17 på B. Wahlströms och två på AWE/Geber. ”Visst Knatten” utkom både på Wahlströms och AWE/Geber.

 

Omslagen till utgåvorna på B. Wahlströms gjordes av Ola Ericson. Kersti Buisson stod för omslagen till AWE/Gebers utgåvor.

 

 

Nedan visas alla titlarna i utgivarordning. Kommentarer och nya uppgifter är välkomna till joni7229@gmail.com

 

 

 

Nr

Titel

Förlag/år förstaupplaga

Omslag

Särskilda kommentarer

Omdöme

1

Tacka Knatten för det!

 

knatten1

B. Wahlströms

1965

Ola Ericson

B.W-nr 1274

Trevlig introduktionsbok där Bob ännu får stort utrymme. Knatten löser ett mysterium på en persiennfabrik.

 

 

 

 

 

 

2

De va Knatten!

 

knatten2

B. Wahlströms

1966

Ola Ericson

B.W-nr 1322

Knatten får i uppdrag att åka till Södertörn. Han upptäcker där ett hus som brinner och branden verkar vara anlagd. Det blir upptakten till ett spännande äventyr där spåren leder till Internationella Reseklubben och narkotikasmuggling. Fortfarande betonas detektivintrigen ganska mycket, även om det finns ett par episoder med portvakten. Välskriven, även om det skulle komma roligare böcker.

 

 

 

 

 

 

3

Agent 00 Knatten, med rätt att missa

 

knatten3

B. Wahlströms

1967

Ola Ericson

B.W-nr 1346

Knatten är med Bob i sommarstugan på Mörkö. Platsen verkar enligt Knatten vimla av hemliga agenter. Underhållande.

 

 

 

 

 

 

4

Se upp för Knatten!

 

knatten4

B. Wahlströms

1967

Ola Ericson

B.W-nr 1378

Knatten får följa med Bob till Spanien på spaningsuppdrag och hamnar i ett fall med narkotikasmuggling. Ganska ruggigt.

 

 

 

 

 

 

5

Ett fall för Knatten

 

knatten5

B. Wahlströms

1968

Ola Ericson

B.W-nr 1404

Knatten hamnar mitt i en filminspelning när det sker ett riktigt bankrån istället för det som var tänkt för filmen. Knatten råkar befinna sig i flyktbilen. Parallellt med detta är någon ute efter Bobs dödskalle - den berömda speldosan som figurerar redan i boken Dödskallemysteriet, innan Knattesviten börjat. Mycket välskriven bok med bra intrig. Dessutom ett par riktigt kusligt finstämda avsnitt med Knatten själv i Bobs lägenhet respektive i mörkret på landet.

 

 

 

 

 

 

6

Fullträff för Knatten

 

knatten6

B. Wahlströms

1968

Ola Ericson

B.W-nr 1442

Det planeras för loppmarknad där Knatten bor, vilket förstås leder till en del roliga komplikationer. Planeringen avbryts av att Knatten får följa med Bob på semester till Ibiza. Knatten följer efter den mystiske herr Miller och hamnar i en konststöldshärva. Rolig och välskriven historia utan att riktigt nå upp till de absolut bästa i serien.

 

 

 

 

 

 

7

Ska du se på Knatten

 

knatten7

B. Wahlströms

1969

Ola Ericson

B.W-nr 1460

Knatten har anordnat loppmarknad där behållningen skall gå till Rädda Barnen. Troligen avses samma loppmarknad som planeras i ”Fullträff för Knatten”. Pengarna försvinner dock och Knatten gör allt för att spåra dem. Roligt och dråpligt.

 

 

 

 

 

 

8

Aktare för Knatten

 

knatten8

B. Wahlströms

1969

Ola Ericson

B.W-nr 1492

Knatten kommer en tjuvliga på spåren, eller…..Ganska spännande historia som kanske inte riktigt når upp till förväntningarna, även om den mystiske Alexander ger boken viss spänst och mustighet. Det är i denna bok som Knatten får sin hund Julle.

 

 

 

 

 

 

9

Visst Knatten!

 

knatten9

 

 

knatten9b.jpg

B. Wahlströms

1970

 

AWE/Geber

1978

Ola Ericson

 

Kersti Buisson

B.W-nr 1514

 

 

I serien Favoritböckerna.

Knatten åker till Småland och träffar Alexander. Men redan före avresan och på tåget händer mystiska saker. Kanske inte så många tokroliga episoder, men ändå varierande, spännande och härlig smålandsatmosfär.

 

 

 

 

 

 

10

Vad Knatten nu då!

 

knatten10

B. Wahlströms

1970

Ola Ericson

B.W-nr 1545

Knatten får ett uppdrag av Bob och kommer en konstliga på spåren där självaste portvakten verkar vara involverad. Mycket rolig bok med flera höjdpunkter.

 

 

 

 

 

 

11

Undan för Knatten!

 

knatten11

B. Wahlströms

1971

Ola Ericson

B.W-nr 1567

Knatten får följa med Bob till Dalarna. Knatten försöker lösa fallet före Bob, och jobbar hårt för att avslöja en liga som verkar smuggla smycken och silver. Fantastiskt rolig episod i början med portvakten. Även i övrigt ganska underhållande.

 

 

 

 

 

 

12

Knatten också!

 

knatten12

B. Wahlströms

1971

Ola Ericson

B.W-nr 1598

 

 

 

 

 

 

 

13

Varning för Knatten

 

knatten13

B. Wahlströms

1972

Ola Ericson

B.W-nr 1628

Knatten hamnar som vanligt i onåd hos Portvakten och tanterna, men får följa med Bob på semester till Bulgarien. Knatten får redan på Arlanda syn på en person som Bob har ett fotografi på. Men vad heter karln egentligen? Knatten måste lösa mysteriet. Egentligen en ganska så medioker bok i serien utan toppar, men boken räddas ändå av semesterresan till ”folkdemokratin” Bulgarien av alla platser på jorden. Kult så det räcker!

 

 

 

 

 

 

14

Kör hårt, Knatten!

 

 

knatten14.jpg

 

B. Wahlströms

1972

Ola Ericson

B.W-nr 1660

En journalist anländer för att intervjua portvakt Jonsson, men Knatten och hans gäng gör allt för att sabotera intervjun. Efter en rolig inledning kastas vi in i en spaningshistoria där allt verkar kretsa kring Bobs kära dödskalle igen. Mycket underhållande, men också något förutsägbar för den som sedan tidigare känner till historien med Bobs dödskalle.

 

 

 

 

 

 

15

Knatten, husets skräck

 

knatten15

B. Wahlströms

1972

Ola Ericson

B.W-ungdomspocket nr 92

 

 

Boken innehåller många små fristående episoder. Somliga utgör förkortade versioner av kapitel som återfinns i tidigare böcker i serien. Många episoder är förstås roliga, men jag föredrar de längre böckerna. Här blir det för snuttifierat.

 

 

 

 

 

 

16

Hårda bud, Knatten

 

knatten16

B. Wahlströms

1973

Ola Ericson

B.W-nr 1687

Efter en makalöst rolig inledning där Knatten (och Portis) nästan sätter led på hela huset, flyr Knatten med Bob till Väddö. Där vinner Knatten en skeppsklocka på en auktion. Klockan blir senare utbytt och Knatten gör allt för att återvinna den. En riktig klassiker i serien, med spänning och humor i toppklass!

 

 

 

 

 

 

17

Knepigt för Knatten

 

knatten17

B. Wahlströms

1973

Ola Ericson

B.W-nr 1720

Kanske den bok som innehåller de roligaste episoderna med portvakten och tanterna. Samtidigt får vi oss till del en spaningshistoria. En av mina favoriter!

 

 

 

 

 

 

18

Fel igen, Knatten!

 

knatten18.jpg

AWE/Geber 1978

Kersti Buisson

I serien Favoritböckerna.

 

 

 

 

 

 

 

19

 

Inte nu igen, Knatten!

 

knatten19

AWE/Geber 1979

Kersti Buisson

I serien Favoritböckerna.

Knatten får följa med Bob på skidsemester. Som vanligt står ett mysterium för dörren. Vilka är de mystiska personer som smyger runt på hotellet och i skidspåren? Som helhet lite tråkigare och lite mindre spännande än de äldre böckerna i serien. Den extra kryddan saknas.

 

* Information från Lars Smedberg som tveklöst är en av de största kännarna av ”Knatten” och Stig Malmbergs produktion som helhet. Tack!

 

 

Tillbaka till sidan med ungdomsböcker