Arvtagaren - Mårten Sandén - 2000 - Rabén & Sjögren

arvtagarenomslag.gif

Omslag av Jonas Burman

Detta är den andra boken om tvillingsyskonen Peter och Petra Petrini från Lund, vars specialitet är detektivarbete.

I samband med en dramatisk räddningsaktion stöter tvillingarna ihop med den excentriske rike ynglingen Rutger "Rulle" Ståhlbeck och hans flickvän Rosita. Rulle är knappast den typiske miljardären utan intresserar sig mer för film och teater än pengar. Tvillingarna lovar att hjälpa till med ett rullande teaterskepp inför Lundakarnevalen. Rulle visar sig vara i en bekymmersam situation. Om bara några dagar fyller han 25 år och skall då ta över ett stort företag efter sin döde far. Fram till dess styr hans farbror Sten Ståhlbeck. Sten har lagt om civilproduktionen till mer lönsam vapenframställning, något som Rulle är emot och avser att ändra på när han tillträder. Krafter verkar dock för att Rulle aldrig skall tillträda som ledare. Vilka är alla de mystiska personer som skuggar Rulle och vad är de ute efter? Vem är den mystiska Skuggan?

Efter den lyckade debutdeckaren "Gömstället" hade jag stora förväntningar inför den här boken, och de infrias till stora delar. Här återfinns ungefär samma ingredienser - en klurig intrig, fina miljöskildringar av Lund och roliga karaktärer. Samtidigt ger denna bok fler inblickar i barns funderingar kring svåra frågor som exempelvis skilsmässa. Som väl är får detta tema inte för stort utrymme. Det finns redan allt för många barn- och ungdomsböcker som är överfulla med socialrealistisk misär. Men att som Mårten Sandén snudda vid temat på det känsliga sätt han gör är ok. Deckarkänslan försvinner aldrig. Boken verkar också ha ett moraliskt budskap som går emot girighet och vapenproduktion och istället förordar givmildhet och hjälpverksamhet, och det kan väl aldrig skada.

Intrigen är mer komplicerad i den här boken än i den första. Här är det inte alltid lika enkelt att se sambanden. För egen del blev bokens slut en stor överraskning. I själva verket är intrigen strålande med många vändningar och klurigheter. Det går inte att missta sig på Mårten Sandéns berättarglädje. Kanske är berättarglädjen så stor att boken blir något för tjock. Det tar för många sidor innan det blir riktigt spännande, även om det hela tiden är underhållande. Handlingen drivs inte alltid framåt i det tempo som den första boken hade och kräver därför ett större tålamod från läsaren.

Å andra sidan är bokens sista tredjedel ett mästerstycke! Sällan har jag läst en sådan lyckad upplösning på en barndeckare. Här finns allt som en barndeckare skall ha i form av spänning, kluriga intrigvändningar och humor. Att förlägga upplösningen i domkyrkan nattetid är ett genidrag. Författaren lyckas verkligen fånga domkyrkans mystik och vi får ta del av en kuslig jakt.

Karaktärerna Peter och Petra är mer tydliga personligheter i denna bok. Petra är den mer våghalsiga, medan Peter är betydligt mer försiktig. Särskilt Peters egna funderingar har utvecklats på ett mycket bra sätt i denna bok. (Man kan möjligtvis undra hur Peter kan ha kunskaper om den svenska pilsnerfilmens karaktär efter endast ett år i Sverige) Överhuvudtaget är tvillingarna skildrade med en stor charm. De andra personerna är också övertygande. Sten Ståhlbeck är så pass bra som "skurkkaraktär" att han gärna hade fått vara med ännu mer.

Arvtagaren är en mycket charmig och övertygande barndeckare. Den hade visserligen vunnit på att kortas ned något, men helhetsintrycket är ändå positivt.

 

Jonny

Tillbaka till Petrinideckarna